Ei bine, se spune ca Martisorul , este un simbol stravechi al primaverii, al unui nou inceput, al bucuriei de a trai.
Una din legende spune ca Soarele a coborat pe Pamant in chip de fata preafrumoasa.Un zmeu a rapit-o si a tinut-o inchisa in palatul lui.Lumea a cazut in mahnire, uitand de veselie si joaca, iar pasarile au incetat sa mai cante.
Vazand toate astea , un tanar mai curajos de fire , a plecat in cautare Soarelui,si astfel a ajuns la palatul Zmeului, provocandu-l la o lupta dreapta.
Tanarul voinic a invins creatura si a eliberat fata.Astfel Soarele s-a ridicat iar pe Cer si lumea a recapatat iar culoare si voie buna.Din pacate ,tanarul luptator, a ramas zacand dupa luptele grele avute cu Zmeul , si astfel sangele i s-a scurs pe zapada,pana cand a ramas fara suflare.In locurile in care zapada s-a topit, au iesit ghiocei-vestitori ai primaverii.
De aici vine si semnificatia celor doua culori , rosu si alb.Culoarea rosie simbolizeaza feminitatea,iubirea si bucuria de a trai , iar albul reprezinta masculinatea si ratiunea, totodata si culoarea primei flori a primaverii.
Traditiile romanesti spun ca Martisorul se prinde in piept sau la mana, fiind vazut ca un talisman, aducator de noroc, ce ne fereste de fortele malefice.Nodul
specific Martisorului, este inzestrat cu functie protectoare si are puterea de a tine raul departe de tine.Astfel persoana care poarta martisor, va avea parte de de un an plin de caldura , optimism si noroc.
Martisorul se poarta in perioada 1-9 martie, dar in unele zone el poate fi purtat , toata luna martie, sau pana la sarbatoarea Sfantului Gheorghe, fie pana la zarirea primului copac inflorit.
Gestul daruirii martisorului este si el incarcat de sacralitate si semnificatii.
Se spune ca atunci cand daruiesti un martisor din inima , unei persoane la care tii, inseamna ca indupleci Soarele sa iti dea sanatate ,pofta de viata si iubire.Gestul barbatilor de a darui martisoare femeilor , semnifica un indemn la buna intelegere si armonie.
O alta traditie specific romaneasca , in luna martie, o reprezinta alegerea babelor. Din batrani se spune ca ne putem alege o zi, intre 1 si 9 martie, iar in functie de cum va fi ziua , asa suntem si noi.Daca vremea e frumoasa si soarele straluceste , acel om este bun la suflet si ii va merge bine tot anul, daca in schimb este intunecat , acel om e cam suparacios, daca ninge sau ploua , inseamna bogatie. Acest obicei a pornit de la mitul romanesc , al Babei Dochia.